Fettransplantasjon

Tap av volum i ansiktet er en vesentlig del av aldringsprosessen. Vi får groper under øynene og slunkne, innsunkne kinn. Det fører ofte til at vi kan føle oss trøtte og uopplagte, og ser eldre ut enn vi er. Den beste måten for å erstatte volumtap er fettransplantasjon med ditt eget fett. Det vil også gi en positiv effekt på hudens elastisitet og utseende.

Behandling

Fettransplantasjon er i dag en vanlig behandling. Fettranslpantasjon går ut på at ditt eget fett hentes ut i små mengder fra et område på kroppen som egner seg. Det være seg fra mage, lår eller baken. Fettet renses ved at blod, væske og olje skilles ut ved sentrifugering. Med en tynn kanyle settes det rensede fettet inn i det ønskede området, kun gjennom et nålestikk. Behandlingen foregår i lett søvn (sedasjon), med lokalbedøvelse. De fleste sover, og merker ikke ubehag. Fettransplantasjon til ansikt kan kombineres med andre ansiktsinngrep, som ansiktsløft og/eller øyelokkoperasjon.

Hvor kan vi fylle fett?

Fett kan fylles inn de fleste steder i ansiktet, og det er her fettet holder seg aller best. Som oftest fordeles fettet rundt øyne og på kinnbein, men også tinning, panne, kjeve, hake, lepper, nese og acnearr kan behandles med fettransplantasjon. Transplantasjon av fett til ansiktet har som oftest svært god og vedvarende effekt, og vil gradvis finne sin form i løpet av de første månedene etter behandlingen. Av og til vil det være behov for «etterfyll» etter tre til seks måneder for å gjøre små korreksjoner. Dette gjøres ofte med overflødig fett som er frosset ned.

Komplikasjoner og risiko

En fettransplantasjon gir som regel svært gode resultater, og komplikasjoner forekommer svært sjelden. Infeksjon kan forekomme, men dette skjer svært sjelden. Alle pasienter får antibiotika for å forebygge dette.