Neseoperasjon

Neseoperasjon kan utføres ved flere forskjellige behov. Vi har utført mange operasjoner av nese; spiss nesetipp, bred nesetipp, kul på nese ryggen, såkalt ørnenese, generelt stor nese eller skjev nese (alltid pga skade, ofte i barneårene) for å nevne noen.

Frem til puberteten ser de fleste neser normale ut. Etter puberteten forandrer nesen form avhengig av gener eller skade. Har man fått en skade i barneårene, blir dette som regel sjelden gitt akt på. Luftpassasjen kan også bli påvirket uten at dette observeres.

Nesen har en fremtredende posisjon i ansiktet. Enhver operasjon av nese må individuelt tilpasses ansiktet til den enkelte. Sangen som forteller at «vi skal vara nøgd med den nasen vi har», er vel og bra for enkelte, men for mange liten trøst.

Mer om neseoperasjon

Nesen sitter midt i ansiktet og har en betydning for utseendet. Personer med en nese som avviker fra det «normale”, kan bli utsatt for mobbing med psykiske problemer til følge. Neseoperasjoner er i dag en av de vanligste operasjoner, både pga utseende og som rekonstruksjon etter skader. Ved vår klinikk opererer vi de fleste neseplastikker uten utvendige snitt. Ved problematiske tipp-inngrep må vi åpne nesen med et lite snitt i stolpen mellom neseborene. De fleste neseoperasjoner gjøres i lokal bedøvelse og sedasjon, man kan også få narkose. Vi kan operere neser helt ned i 15 års alderen med foreldrenes samtykke.

Selve operasjonen av nesen

Neseoperasjoner foregår som oftest i lett søvn (sedasjon) og lokalbedøvelse. De fleste sover under inngrepet. Det er ikke smertefullt, heller ikke etter inngrepet, men noe hevelse og eventuelle lette blåmerker på kinnene kan forekomme.

Etter operasjon av nese

Etter operasjonen må du ha tamponger i nesen i to dager, og bandasje i en uke. En uke senere er det meste av hevelsen borte og du kan nyte din nye nese. Etter at bandasjen er tatt må man tape nesen over nese ryggen hver natt i minst 14 dager. De fleste blir sykemeldt en ukes tid. Etter to uker er nesen like sterk som før operasjonen, og du kan leve normalt og begynne å trene igjen. Det meste av hevelse og eventuelle blåmerker er da borte. Det kan ta et helt år før enkelte neser får det endelige resultat.

Mulige komplikasjoner og risiko

En neseoperasjon gir som oftest svært gode resultater. Men en nese operasjon regnes som den vanskeligste operasjonen i ansiktet. Det er viktig å velge en kirurg med lang erfaring. I ytterst få tilfeller er små korreksjoner i etterkant nødvendig. Det bør gå seks måneder før etter-justering av en neseoperasjon. Noen pasienter opplever en hevelse bak nesetippen etter noen uker (arrdannelse). Det er derfor viktig å tape nesen hver natt i minst 14 dager etter inngrepet. Eventuelle arrdannelser kan vi som regel få bort med kortison injeksjoner, 1 til maks 3 ganger, med 3 ukers mellom rom.

Les mer informasjon om operasjon og oppfølging av pasienter her.

Priser Neseoperasjon

  • BihulekirurgiFra 17 800,-
  • NeseplastikkFra 49 000,-
  • Septum / NeseskilleveggFra 18 600,-
  • Konsultasjon: Øre, Nese og Hals980,-