Melasma

Melasma er en vanlig hudtilstand av ukjent årsak hos hovedsakelig kvinner. Det utvikler seg oftest pigment forandringer i ansiktet og fremstår som mørkere pigmentering som påvirker kinnene, pannen, overleppen, nesen og haken, vanligvis på en symmetrisk måte. Det kan være begrenset til kinnene og nesen eller huden over kjeveområdet. Det er veldig vanlig hos gravide, og personer med mørkere hudtyper. Melasma blir vanligvis mer merkbar om sommeren og forbedrer seg i vintermånedene.

Melasma er en kronisk hudtilstand og kan derfor komme tilbake etter behandling.

Man bør alltid sørge for at diagnosen stilles hos en hudlege da pigmentering i ansiktet kan også vœre tegn på andre sykdommer. Hos oss setter hudlegen sammen et hudprogram for både behandling og vedlikehold for deg.

Flere ingredienser kan redusere pigmentdannelse i huden, og hydrokinon er den mest effektive. Det bør brukes i en begrenset periode og man bør etter denne behandlingen gå over til et ikke-hydrokinon alternativ. Hydrokinon kan av og til føre til økt pigmentdannelse i huden, spesielt i mørkhudede mennesker. Slik behandling bør initieres av en hudlege.

Vitamin A syre i forskjellige former er hjørnesteinen i melasma behandling. I tillegg kan man eksfoliere huden, dvs fjerne pigmenterte celle vha fruktsyrer.

Kjemiske peel kan forbedre melasma ved å fjerne de ytre cellene i huden som inneholder overflødig pigment. Det er viktig at dyp kjemisk peel utføres av hudlege eller plastikk kirurg med erfaring, da dette har potensiale til å gjøre pigmenteringen verre.